In het artikel van vorige week lees je over de verhuistip ‘eisen stellen’. In dit artikel gaan we wat meer in op het gegeven ‘een thuisgevoel’ ervaren. Want wist je dat dit gevoel met je oerinstinct te maken heeft? Er is namelijk een reden waarom jij een weids uitzicht wilt vanuit de woonkamer en een voortuin zodat jij je ‘minder bekeken’ voelt. Dat lees je hier. 

Alert op gevaar

In een ver verleden, toen de mannen nog op wild jaagden en de vrouwen verstopt bleven in de schuilplaats, was één van de belangrijkste oerinstincten ‘alert zijn op gevaar’. Gelukkig leven we niet meer in deze tijd en is het gevaar dusdanig geweken. Alleen is dit oerinstinct nog niet verdwenen. Zodra we een huisbezichtiging hebben, vinden we het belangrijk dat er een weids uitzicht is vanuit de woonkamer (we zien het gevaar dan van ver aankomen), maar tegelijkertijd moet er ook een gezellig hoekje zijn mét een haard (gevoel van geborgenheid). Hoe groter het contrast, hoe interessanter we een huis vinden.

Een ‘wow’-effect

Of je het nu onzin vindt of helemaal geweldig: de unieke Airbnb-huisjes in een boom zijn dé soort plekken die op je bucketlist staan voor een overnachting. Waarom? Omdat het een ‘wow’-effect heeft maar tegelijkertijd de veiligheid biedt door de stevige muren om je heen. Dit wow-effect vinden we (onbewust) ook erg aantrekkelijk aan een huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mega hoge plafonds: het maakt de ruimte extra spannend.

Wat is voor jou het ultieme ‘thuisgevoel’? Op ons Pinterest-kanaal vind je in ieder geval genoeg inspiratie om van je huis nog meer een thuis te maken!