Zit jij al helemaal in een zomerse vibe? En herken je toevallig het bijkomende gevoel dat je nu allemaal planten in wilt slaan? Geweldig, wij ook! Maar voordat je direct het tuincentrum door sjeest met je karretje, leggen we je eerst uit wat voor plantsoorten er nu eigenlijk zijn. Kun je direct noteren welke soort he-le-maal bij jouw interieur (en je vergeetachtigheid om de plantjes water te geven) past. 

Gezocht: zonnestralen

De volgende planten houden van lekker veel zonlicht. Het is dus ideaal om dat ene, lege plekje in de woonkamer bij het grote raam op te vullen.

1. Vijgcactus

De vijgcactus is een échte zonliefhebber, geef hem dus prioriteit boven ander planten met betrekking tot het licht.

Water geven:
De vijgcactus houdt niet van ‘te nat’. Zorg er dus voor dat je de grond eerst volledig laat opdrogen voordat je hem weer water geeft.

2. Agave

Voordat we over de verzorging beginnen van de agaveplant, eerst een leuke feitje: tequila wordt gemaakt van agave! En natuurlijk ook agavesiroop, maar dit spreekt voor zich. De agaveplant komt oorspronkelijk uit Mexico, hij is dus gewend aan brandend zonlicht. Geef ‘m dus een standplaats in de volle zon: hij heeft minimaal 5 uur zonlicht nodig per dag.

Water geven:
Dit schatje kan ook lang zonder water, hij is tenslotte veel droogte gewend en slaat daarom zijn vocht op in de bladeren. Ook hier moet de grond volledig opdrogen om hem vervolgens 1 á 2 weken later water te geven. In de winterperiode kan de agave prima 6 weken zonder water.

3. Bonsai vijg (ficus)

De Bonsai boompjes: wie kent ze niet? Dit is de wat grotere variant en is een echte schoonheid in je interieur. Ook de Bonsai vijg heeft minimaal 5 uur licht nodig per dag. Hij wordt gelukkig van temperaturen van minimaal 18 graden overdag en 15 graden in de nacht.

Water geven:
De Bonsai vijg vraagt wat meer verzorging van je. De grond dient altijd licht vochtig te zijn, geef hem daarom kleine hoeveelheden water per keer. Maar let op: geef ‘m pas weer water als de grond droger aan begint te voelen. Is de grond na zes dagen nog te nat? Dan krijgt ‘ie wat teveel water.

Populaire, groene schoonheden

4. Dieffenbachia

Deze plant staat vaak op een slaapkamer, hij heeft namelijk een luchtzuiverende werking. De dieffenbachia houdt van een lichte standplaats, maar hij wilt niet teveel direct zonlicht. Let op: deze plant is giftig. Kom dus niet in aanraking met het sap van de plant. Als je een lelijke blad verwijdert, doe dit dan voorzichtig, bijvoorbeeld met een handschoen of keukenpapier.

Water geven:
De dieffenbachia heeft minimaal één keer per week water nodig. De grond moet altijd licht vochtig zijn.

5. Olifantspoot: Beaucarnea

De olifantspoot heeft een stoer en robuust uiterlijk en is daarnaast ook nog eens een gemakkelijke kamerplant. De olifantspoot heeft ook minimaal 5 uur direct zonlicht nodig: plaats ‘m dus dichtbij het raam. Leuk weetje: bij een raam op het zuiden kan de olifantspoot wel tot 3 meter hoog worden!

Water geven:
Deze stoere bink heeft maar weinig water nodig, hij slaat namelijk water op in zijn stam. Hij heeft pas water nodig als de grond een langere tijd droog aanvoelt, let dus op de omstandigheden zoals warmte.

6. Erwtenplant

Het is nu helemaal een trend om je woonkamer op te fleuren met diverse hangplanten. De erwtenplant is hier een variant van. Hij heeft een lichte plek in een warm vertrek nodig, maar niet al te zonnig. En pas op met tocht en kou, daar houdt hij al helemaal niet van.

Water geven:
Eens per week water geven is meer dan genoeg, hij heeft maar weinig water nodig.

7. Gatenplant 

Deze kamerplant heeft maar weinig verzorging nodig, daarom staat hij ook vaak bekend als de kantoorplant. Ook zie je hem veel terug als illustratie op een dekbed of behang. De gatenplant kan het prima doen op minder zonlicht, plaats hem dus niet op direct in de zon (3 a 4 meter van het raam).

Water geven:
De grond van de gatenplant moet vochtig zijn, maar hij is gevoelig voor teveel water. Idealiter geef je hem meerdere keren een klein beetje water in plaats van in één keer een grote hoeveelheid.

Wat is (of wordt) jouw favoriete kamerplant?