Met opgroeiende kinderen kan een huis snel te klein voelen. Daarom zijn Ruud en Liesbeth vijf jaar geleden met hun vier kids verhuisd naar een heerlijk, ruime gezinswoning. Alleen was bijna alles in dit huis gedateerd, en dat brengt veel twijfels met zich mee… Liesbeth vertelt je alles over hun huismetamorfose.

Inspiratie bij de buren

Wat zochten jullie in een huis?


“Wij woonden in een middenwoning samen met onze vier kleine kinderen. Alleen de kids groeiden het huis uit, dus werd het tijd voor een ruime gezinswoning. We hadden daarnaast één voorwaarde van de kinderen meegekregen: er moest een trampoline in de achtertuin. Dat is ook het eerste wat hier is gedaan, haha. Maar we zochten dus voornamelijk meer ruimte.”

En toen vonden jullie dit huis … Was het liefde op het eerste gezicht?

“Nee, helemaal niet. Het huis stond al een poosje te koop. Tijdens de bezichtiging vond Ruud de tuin wel helemaal geweldig. Echter, alles was extreem verouderd… Ik zag veel kansen maar had óók veel twijfels. Kunnen we de veranderingen allemaal betalen? En hoe gaan we dat dan doen? Gelukkig hoefden we niet te bieden op het huis, dus we hadden de tijd om erover na te denken.”

Wat heeft jullie geholpen om toch voor dit huis te gaan?

“Voornamelijk veel bezichtigen met de makelaar erbij. Ook hebben we bij de buren gekeken ter inspiratie ‘hoe het kan worden’. Jan heeft ons veel tips gegeven over ruimtelijk inzicht en lichtinval. Dit alles bij elkaar was doorslaggevend om voor het huis te gaan.”

Trendsetter: vintage bloemetjesbehang

Waren er veel uitdagingen tijdens de verbouwing?

“Voornamelijk de planning was een uitdaging. Je hebt een gezin en je werk, dus hoe pak je het aan? En voornamelijk: wat ga je doen en door wie laat je het uitbesteden? Gelukkig zag ik genoeg mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dat geeft goede hoop.”

Wat zijn de grootste veranderingen in het huis?

“Met name de benedenverdieping. Er is nu een uitbouw, die was er voorheen niet. We hebben alles opengebroken. Boven hebben we de badkamer en sanitair gerenoveerd.”

Wat vonden jullie essentieel om terug te zien in het interieur?

“Voorheen stond hier een enorme open haard, die moest eruit. In plaats daarvan wilde Ruud wél graag een houtkachel. Ook hebben we nu veel meer ruimte in verhouding met onze vorige woning. Dit hebben we benadrukt met de lichtblauwe kleur op de muur. Op de andere wanden wilde ik graag een vintage bloemetjesbehang. Dit heb ik online besteld vanuit Amerika, vijf jaar geleden. In de gang heb ik hetzelfde behang, maar dan in een andere kleur.”

Relaxen in ‘het park’

Wat is jullie favoriete plekje in en om het huis?

“De tuin is een grote verassing. Je kijkt namelijk over de tuinen van de buren. Als je in de tuinstoelen ligt, lijkt het net of je in een park bent. Je kijkt helemaal de andere kant op door de gaasjes. Ik zit ook heel graag in de uitbouw. De zon heb je daar de hele dag. Het is hier heerlijk licht en je kijkt lekker naar buiten.”

Wat is jullie gouden tip voor verhuizers die gaan verbouwen?

“Denk goed na wat je zelf kunt doen en wat je uitbesteedt. Als je twijfels hebt: laat het werk dan aan de professionals over. Bespreek met hen wat je ideeën zijn, teken het uit en laat je inspireren door de vakmensen. Je kunt wel een idee hebben, maar zij weten of het praktisch haalbaar is. Stel daarnaast je prioriteiten en bedenk wat de consequenties zijn van de veranderingen. Dan gaat het je helemaal lukken!”