Vlakbij het centrum, maar wél in een bosrijke omgeving: dat klinkt als de ideale woonlocatie. Voor Margreet en Jacques is het werkelijkheid geworden. Alleen kwam er bij de verhuizing veel meer kijken dan gepland. Sterker nog, er werd getwijfeld of het beter was om het huis af te breken en opnieuw op te bouwen. Alleen Margreet en Jacques dachten hier anders over: zij hebben het huis gerenoveerd. Hoe hebben ze het aangepakt?

Uniek in de woonwijk

Wat zochten jullie in een huis?


“We wilden alle belangrijke functies op de begane grond. Dus niet meer met de trap op naar boven de slaapkamer in. En het huis moest net als onze vorige woning in een bosrijke omgeving staan.”

Waarom zijn jullie verhuist?

“Ons vorige huis voelde te groot. We woonden daar destijds met onze vijf kinderen, maar nu zijn ze het huis uit. We hebben nu nog de energie om van alles aan te pakken met betrekking tot verbouwen. En met het oog gericht op de toekomst, past deze woning nu beter bij ons leven.”

Was het huis liefde op het eerste gezicht?

“Niet direct. We waren al een jaar op zoektocht. Toen kwam de bungalow op ons pad, alleen was het een slechte timing. Toch stuurde ik een mailtje naar Jan de makelaar om advies te vragen: “wat denk jij, past het huis bij ons?” Vervolgens heeft het een aantal weken stilgelegen omdat we er simpelweg niet aan toe kwamen. Mijn man Jacques fietste ondertussen met regelmaat langs het huis en kreeg er steeds meer een feeling mee.”

En hoe dacht jij over het huis?

“Ik vond het een vriendelijk huis. In deze wijk zijn er voornamelijk veel grote woningen te zien, maar dat past niet bij ons. Wat dat betreft is deze bungalow uniek in de omgeving.”

Niet meer bukken

Waren er nog uitdagingen waar jullie tegenaan liepen?

“Ja, de verbouwing kon niet in rustige stapjes verlopen. Alle elektra moesten we bijvoorbeeld in één keer vernieuwen. En dat was maar één ding… Veel vrienden van ons vroegen zichzelf dan ook af waar we in hemelsnaam aan begonnen. We moesten in één keer beslissingen kort achter elkaar nemen, dat vond ik erg lastig.”

Wat zijn grote veranderingen in het huis?

“Het dak is gerenoveerd: van anderhalf meter hoog naar drie meter. Het huis heeft nu veel meer body! En we kunnen daadwerkelijk boven stáán in plaats van bukken. Momenteel zijn we boven nog aan het verbouwen: de bovenverdieping krijgt rechts een logeerkamer en links komt de speelgoedkamer voor de kleinkinderen.”

Wat zijn essentiële elementen in jullie interieur?

“De haard is echt iets van ons. We hadden zo’n soortgelijk haard in ons oude huis, dus kon het ook hier niet ontbreken. Daarnaast hebben we de stijl van het huis gevolgd: het heeft grote ramen en de uitbouw is helemaal van glas. Hierdoor kijk je direct op het bos. Onze oude meubels hebben we meeverhuisd, gemoderniseerd en voorzien van een nieuw kleurtje. De kleuren zijn voornamelijk rood, oranje en bruin. Dit past goed bij de natuur en is rustgevend. De rolgordijnen hebben we daarop aangepast om extra levendige kleuren in de woonkamer te creëren.”

Maak het visueel

Wat is jullie favoriete plekje in het huis?

“Aan de eettafel in de woonkamer. Hier kunnen we lekker met elkaar praten én het is naast de haard. Ook is het heel leuk om op de bank te zitten bij het raam. Dan kijk je naar buiten en spot je soms eekhoorntjes. De bank is eigenlijk een ontspanmomentje.”

Wat is jullie gouden tip om verhuizers te motiveren tijdens een verbouwing?

“Ik heb zelf veel gehad aan de plattegrond van het huis. Hier heb ik op getekend en maakte het daardoor visueel voor mezelf. En het belangrijkste: je moet gevoel hebben voor het huis. Dan zie je vanzelf de mogelijkheden. Wat anderen mensen ook van je beslissingen denken. Je moet het zelf laten berusten en vervolgens beginnen bij wat je weet en kan. Dan groeit het verder vanzelf en komt het uiteindelijk écht goed!”