Even voorstellen: familie Raap

In dit interview is Gerri Raap aan het woord. Hieronder vertelt ze wat meer over haarzelf en omschrijft ze het verhaal van de verhuizing van Ermelo naar Nunspeet.

“Ik ben Gerri Raap, zelfstandig kunstenaar en werk hoofdzakelijk met papier en karton. Ik kom zelf uit de weefwereld: ik heb gesponnen en geverfd. Op een gegeven moment zat ik op een werkgroep en moest ik aan de slag met papier, hier ben ik dus in blijven hangen! Ik ben al 20 jaar zelfstandig kunstenaar. Ik exposeer regelmatig, ik doe met de kunstroute mee en sta op kunstmarkten: daar ben ik lekker druk mee. Vooral als ik bij iemand anders ga exposeren.”

 

“Ik wil hier voor mijn 70ste weg”

Wat is de reden van jullie verhuizing van Ermelo naar Nunspeet?
Wij werden beide 65 en toen zei mijn man: “ik wil hier voor mijn 70ste weg.” In ons vorige huis hadden we namelijk een oppervlakte van bijna een hectare! Gelukkig hadden we goede hulp: een echtpaar waarvan de man de tuin onderhield en zijn vrouw mij hielp in het huis. Na verloop van tijd verhuisden zij naar Bussum en hadden we nog af en toe contact. Met de kunstexpositie kwamen ze nog weleens een weekend naar ons toe om te helpen met de tuin en het huis. Het was een ontzettend lief en behulpzaam stel. Maar uiteindelijk werd het contact logischerwijze minder en besloten we om vóór ons 70e te verhuizen naar een plek waar we minder onderhoud hadden.”

En? Is dit gelukt?
“We hebben in een moeilijke tijd ons huis ‘te koop’ gezet. Het heeft 3½ jaar geduurd voordat het eindelijk zover was. Daarnaast was het huis een heel apart project, daar stonden de mensen ook niet voor in de rij… Anderzijds: in hoeverre is 3½ lang? We hebben het huis namelijk binnen vijf jaar verkocht desondanks de beroerde tijd én het project wat je aangaat als koper van het huis.”

Een mini-verhuizing

Uiteindelijk vonden jullie een nieuw huis in Nunspeet. Hoe is dit verlopen?
“Het echtpaar wat ons oude huis kocht, woonden slechts een kilometer bij ons vandaan. Ze liepen er vaak langs met de hond en kregen waarschijnlijk al een feeling met het huis. Diezelfde avond zocht ik op Funda naar een nieuwe plek voor ons. Het was al snel raak! Binnen veertien dagen was ons huis verkocht én hebben wij onze huidige woning aangekocht. Nog vóór de bezichtiging van het huis had ik de woning al helemaal ingericht. Er was ruimte voor een atelier, logeerkamer voor de kinderen en een serre voor bijvoorbeeld de “Kunstroute”.

Daarnaast hebben we alles vóór de verhuizing al geregeld. Het was namelijk voor ons mogelijk om van begin april tot en met juni ons nieuwe huis te verbouwen en aan te passen naar wens. We mochten dus van tevoren al een mini-verhuizing regelen. Dat was echt fantastisch.

Was het huis ‘liefde op het eerste gezicht’?
Ja. We hebben één keer het huis in real life bekeken en we wisten: dit wordt het. Ik ben een kunstenaar, dus ik heb simpelweg de ruimte nodig om te werken en mijn voorraad en kunstwerken kwijt te kunnen. Daarnaast klust mijn man graag en hij had heel veel ruimte in ons oude huis.

Genieten in het tuinhuisje

Was het moeilijk om de stap te maken naar een nieuw huis?
Nee. We hadden namelijk al 3 ½ jaar ons oude huis te koop, dan neem je al geleidelijk afscheid. Ik heb heel veel spullen weggebracht naar de kringloop of zette het aan de weg: veel mensen kunnen namelijk altijd wel wat gebruiken. Daarnaast ‘kerken’ wij ook in Nunspeet, vlakbij ons nieuwe huis nu. We kenden daardoor dus al veel mensen waardoor we ons al thuis voelden. Daarnaast wonen we nu ook dichtbij het dorp en kan ik lekker de fiets pakken in plaats van de auto.

Waren er uitdagen tijdens de verhuizing?
Het enige waarvoor we hulp inschakelden, was voor de tuin. Dit was echt een puinhoop.

Wat zijn de grootste veranderingen geweest in het huis?
De bar en het plafond waren ontzettend gedateerd, dit hebben we vernieuwd. Er was één deur tussen de hal en de kamer, dit zijn nu twee glazen deuren geworden met smalle ramen.

Wat is jullie favoriete plekje in het huis?
Dat is buiten naast het schuurtje of in het tuinhuis. We eten bijvoorbeeld met regelmaat buiten; het is er namelijk overdekt dus dat is ideaal.

Geen twijfels

Wat zijn jullie essentiële elementen in het interieur?
“Ik vind mijn vensterbanken altijd wel erg gezellig, die vul ik met kunstwerkjes of andere accessoires. Ik moet wel uitkijken dat ik niet te veel spulletjes overal en nergens plaats. Ik heb hier weinig wanden, dus in de hal heb ik meubels staan die ik in het vorige huis in de woonkamer had staan. Als we een feestje hebben, gooien we de deuren open en kunnen de mensen ook in de hal staan.”

Hadden jullie van tevoren nog twijfels?
“Nee, helemaal niet! Begin april konden we de sleutel krijgen. Binnen drie maanden was het hele huis leeg en we konden zo de meubels erin zetten. We hebben geen moment getwijfeld. We zagen wel dat er veel moest gebeuren, veel ruimtes waren onhandig ingedeeld.”

Wat is jullie gouden tip voor toekomstige verhuizers?
“Toen we het huis te koop hadden gezet, ging ik direct veel op Funda kijken. Ook hebben we samen met Jan de makelaar naar verschillende huizen gekeken in het dorp. Puur om ‘het gevoel’ te krijgen van een nieuw thuis, beter gezegd: zoek het ‘thuisgevoel’ op.”