Een woning nabij het gezellige en knusse dorp: Syteke en Roel konden dit niet in de eerste instantie bedenken. Sterker nog: ze hadden het huis in het begin afgewezen. Door veel fantaseren en inleven hebben zij toch van het huis hun liefdevolle thuis gemaakt, maar daar is veel bij komen kijken …

Syteke en Roel wonen samen met hun twee kinderen ruim een jaar in dit karakteristieke jaren ’30 huis. In slechts vier maanden tijd heeft het huis een hele metamorfose ondergegaan: van het puntje van de zolder tot het uitbreken en samentrekken van het bijgebouw in de keuken. Laat je inspireren door de voor en na foto’s en het behind-the-scenes verhaal van Syteke.

Wat zochten jullie in een huis?


“Licht en veel ruimte. Voorheen woonden we ook in Ermelo, alleen was dit huis erg donker door de vele bomen in de omgeving.”

Was het liefde op het eerste gezicht?


“Nee, voor mij was het zéker geen liefde op het eerste gezicht. Vrienden van ons vertelden dat het huis te koop zou komen. Maar ik vond het veel te groot en te dicht bij het dorp, veel te druk. Daarnaast kreeg ik het gevoel alsof dit huis niet paste bij mijn persoonlijkheid. Roel, mijn man, vond het huis daarentegen helemaal geweldig. Hij zag het wel zitten, dus kon één bezichtiging geen kwaad.”

Hoe verliep dat?

“Nadat ik ben overgehaald, gingen we samen het huis bekijken. Er was maar één ding wat me aansprak, namelijk het aantrekkelijke beeld wat ik zag van het huis als ik in de achtertuin stond. Maar van binnen vond ik het véél te hokkerig, allesbehalve ruimtelijk en licht. Dus hadden we het afgeblazen, ondanks dat Roel het geweldig vond.”

Hoe ben je van gedachte veranderd?

“Ondanks mijn afwijzing, kon het huis niet volledig loslaten. Het bleef ergens bij me kriebelen… Twee weken lang ben ik langs het huis gefietst richting het dorp. Ik begon me in te beelden hoe het zou zijn om in het huis te wonen. Soms ging ik zelfs even in de achtertuin kijken. Ik kon me beetje bij beetje inleven hoe het zou zijn om hier te wonen. Ik begon het plekje daadwerkelijk te begrijpen. Samen met Roel wilde ik het huis nog een keer bezichtigen, en vanaf dat moment zijn we voor het huis gegaan.”

Waren er uitdagingen waar jullie tegenaan liepen tijdens de verbouwing?

“Nee, de zorg is ons volledig uit handen genomen. Er was overigens wel één schrik, namelijk dat de gevel aan de achterzijde losliet. Dat hebben de mannen toen als een gek gestut, maar het was wel heel spannend! We zijn erg tevreden hoe goed de vakmannen alles hebben opgelost. Voor de rest hadden we totaal geen tegenvallers tijdens de verbouwing.”

Wat zijn de grootste veranderingen geweest binnen het huis?

“Het samentrekken van het bijgebouw en de keuken. De architect heeft de vorm bedacht van onze woonkeuken. Het plafond hebben ze omhoog gebracht waardoor het hier volledig heeft opengelegen, het is ontzettend veel werk geweest. De andere, grote verandering die we gemaakt hebben is de zolder uitbreken waardoor de ruimtes nog groter en lichter werden. Ondanks het vele werk zijn alle veranderingen in vier maanden tijd gelukt. Daar heb ik onwijs veel respect voor.”

Wat is jullie favoriete plekje in het huis?

“Voor de kinderen is het de aanbouw. Dit is hun eigen kantine of gamekamer. Mijn favoriete plekje is de woonkeuken aan de tafel; lekker centraal in het huis. Roel vindt het heerlijk om in de luie stoel in de serre te zitten wanneer hij even de tijd heeft om lekker een boek te lezen.”

Wat is jullie stijl qua interieur?

“Natuurlijk, licht en ruimtelijk. Mijn broer heeft een eigen meubelmakerij, de Snijtand. Alle houtmeubels en details van hout komen bij hem vandaan. Dit is zeker wel één van onze inspiratiebronnen geweest waarmee we verder gingen uitbreiden binnen het interieur.”

Is er nog iets wat jullie in de toekomst willen veranderen aan het huis?

“Het enige waar we voor willen zorgen is dat het minder hol klinkt. We moeten dus wat met de akoestiek doen in het huis. Voor de rest willen we niets veranderen!”