In de bosrijke omgeving van Ermelo-Noord hebben we een kijkje genomen in het jaren ‘50 huis van Jan-Carel en Lydia. Het huis in de oude staat was wel een uitdaging voor een gezin met zes personen. Want hoe ga je het tenslotte allemaal goed verdelen? Jan-Carel en Lydia deinsde er niet voor terug, integendeel, zij hebben meerdere oplossingen bedacht tijdens de verbouwing. Kijk je mee?

De woning was voorheen bewoond door oudere mensen, je moest goed door het huis heen kunnen kijken om te zien wat de creatieve mogelijkheden waren. Jan-Carel en Lydia hadden hier geen moeite mee, het was direct liefde op het eerste gezicht. Jan-Carel: “We wilden een vrijstaand huis, grote tuin en veel ruimte. Het enige wat we tekort kwamen, waren kamers.”

Te weinig slaapkamers

Jan-Carel en Lydia hebben vier kinderen waar ze aan beloofd hadden dat ieder zijn of haar eigen slaapkamer zou krijgen. Alleen: het huis had maar 3 slaapkamers tot beschikking. “Beneden naast de keuken zat een kantoortje. Die hebben we omgebouwd tot onze eigen slaapkamer met een douchecabine en wastafel. We hadden nog één extra slaapkamer nodig voor onze oudste zoon, daarvoor hebben we de berging onder handen genomen!” Vertelt Jan-Carel. Een deel van de berging is verbouwd tot slaapkamer met eigen badkamer wat extra veel vrijheid en privacy geeft. “We hebben in de berging een verlaging moeten maken, dus hebben mijn zoon en ik eerst flink wat moeten uitgraven om vervolgens beton erin te laten storten.”

Ruime woonkeuken

Één van de wensen die Jan-Carel en Lydia hadden was een ruime woonkeuken. Hiervoor hebben ze een muur uit de keuken moeten breken wat een flinke uitdaging was. “Op het muurtje stond de haard op een soort plateau. Hier hebben we creatief mee moeten omgaan door een extra stalen balk te plaatsen in de muur,” vertelt Lydia. “We zijn ontzettend blij dat we deze verandering gemaakt hebben. De woonkeuken is écht ons favoriete plekje in het huis. Er komt onwijs veel licht door de ramen heen wat een fijne sfeer geeft. Als de kinderen thuiskomen drinken we hier samen lekker een kopje thee, of als vrienden over de vloer komen een gezellig wijntje. Eigenlijk zitten we hier bijna altijd.”

De woonkamer is een combinatie van klassiek en modern. Het plafond is whitewash geschilderd, hierdoor creëer je een moderne look. De kozijnen zijn zwart geschilderd op het advies van een goede vriendin. “Wij laten ons veel inspireren door familie en vrienden. Het moet natuurlijk wel bij onze persoonlijke smaak passen, maar vaak pakt het goed uit!”

We hebben het beeld van de albumcover-foto van Queen nagebootst, dit is toch nét even wat anders!

In de zijkamer en woonkamer hangen grote foto’s van de kinderen. Deze foto’s zijn op een unieke manier gefotografeerd. Het geeft een extra persoonlijke touch aan het huis. “Voor de verjaardag van Lydia hebben we een gave fotoshoot gedaan. We hebben het beeld van de albumcover-foto van Queen nagebootst, dit is toch nét even wat anders.” De afdrukken zijn in eigen beheer gedaan, hoe leuk!

De trap naar boven is een kunstwerk om te zien in combinatie met het grote raam. Het verraadt de bouwperiode van het huis. De badkamer is volledig aangepakt. Ook de wc-ruimte heeft dezelfde tegels gekregen als de badkamer, hierdoor is het allemaal één mooi geheel. De hele verbouwing heeft in totaal slechts 5 weken geduurd. Lydia en Jan-Carel wilden alles in één keer aanpakken. “Het enige wat we nog goed onder handen willen nemen is de tuin, maar daar komt nog aardig wat bij kijken. Dus voor nu blijft dat nog een droom voor in de toekomst!” Aldus Jan-Carel.